Wine & Friends, czyli Toskania w Warce



W ostatnią sobotę, 17 listopada wraz z naszymi dobrymi przyjaciółmi uczestniczyliśmy w przeuroczym wydarzeniu. Na zaproszenie Hotelu Sielanka nad Pilicą przyjechała właścicielka jednej z renomowanych winnic regionu Chianti Classico w Toskanii, Pani Valeria Losi. Była to okazja do degustacji kilku win produkowanych przez rodzinę Losi już od 1870 roku.
Pani Valeria niezwykle ciekawie opowiadała nie tylko o swoich winach, ale także o całym regionie Chianti i o specyfice tamtejszych produktów okraszając to wszystko ciekawostkami i anegdotami. Smaczku dokładał włoski język w którym mówiła Pani Losi, wszystko jednak “na żywo” tłumaczyła Pani Dorota Waga, urocza gospodyni całego spotkania, miłośniczka i znawczyni Toskanii i wszystkiego, co z tym pięknym regionem Włoch jest związane.
Wprawdzie to wino z Italii było gwiazdą degustacji, jednak znalazło w Polsce godną siebie oprawę. Specjalnie na tę okazję przyrządzone potrawy autorstwa Szefa Kuchni Pana Edwarda Suchenka skutecznie walczyły o nasze podniebienia w niczym nie ustępując klasą towarzyszącym trunkom. Momentami traciliśmy wręcz orientację – czy degustacja dotyczy wina, czy też potraw 😉
A o tym, jakie wina przywiozła ze sobą Signora Losi i czym bronił honoru domu Chef Edward przeczytacie już wkrótce…